Aici e o provocare: Imaginează-ți pe cineva că își întinde fața pentru a căsca și vezi dacă faci la fel. Sau doar uită-te la acest videoclip și vezi cât de mult poți rezista fără a căsca tu însuți:

Ai reușit să ajungi la final fără să te schimonosești? Poate ești psihopat, sugerează noul studiu în cercetarea Diferențelelor de Personalitate și Individuale.

Susceptibilitatea ta la căscatul contagios e legată de abilitatea ta de a empatiza cu alții, spun cercetătorii. Deci, dacă fața ta rămâne rece ca piatra în timp ce prietenul tău își deschide gura larg, ai putea cel puțin să ai niște caracteristici psihopate.

Ce face o persoană psihopat, mai exact? E cineva care e sadic, sau ale cărui intenții sunt de a-i manipula pe alții și de a primi satisfacție făcând asta.

292627211

Potrivit unui studiu,  șefii au o probabilitate de patru ori mai mare să fie psihopați decât lucrătorul de rând. Acești experți sunt cruzi când e necesar și lipsa lor de empatie îi ajută să ia decizii grele – precum concedierea persoanelor – care la rândul ei poate să-i propulseze pe scara corporatistă.

Contrapartida: În timp ce asemenea caracteristici te fac bun la o afacere, acestea nu te fac întotdeauna o persoană bună.

În cele din urmă, psihopatul reprezintă doar aproximativ 1% din populația generală, așa că șansele ca tu – sau șeful tău – să fiți psihopați sunt destul de mici.