
În lumea noastră hiperconectată, nu e ușor să rămâi concentrat. Dar dacă într-adevăr te chinui să te concentrezi (adică e o problemă zilnică sau chiar din oră în oră), există șanse ca tu să te fi gândit dacă suferi de ADHD – Tulburare hiperchinetică cu deficit de atenție.
1. Descrierea de mai jos sună ca tine – Mereu
ADHD la femeile adulte poate să arate cu totul diferit decât arată la copii. Dar dacă te confrunți cu ADHD ca adult, ai putea să te foiești mult sau să simți că nu poți sta locului, faci constant greșeli neglijente la muncă, ai probleme cu gestionarea timpului, te chinui să te organizezi, îți dai seama că întrerupi persoane sau că vorbești când nu e rândul tău (și fără filtru) sau simți că ești pe un carusel emoțional.
2. Mereu te-ai simțit așa
Deși e posibil să observi prima dată aceste simptome ca adult, majoritatea persoanelor cu ADHD prezintă semne încă din copilărie (chiar dacă acestea nu au fost diagnosticate). Așa că au găsit moduri de a-și menține simptomele sub control (ca dezvoltarea personalităților perfecționiste sau munca grea). Dar odată cu acumularea stresului în viețile lor, își dau seama că nu mai pot face față, așa că ei caută în sfârșit ajutor.
3. Nu poți duce la bun sfârșit lucruri chiar și cu cele mai bune intenții
Gândește-te la scenariul: Șeful tău îți spune că singura ta sarcină pe azi e să cureți mizeria de pe birou și sunt zero factori de stres sau distracții. Mulți dintre noi ar trebui să acordăm atenție sarcinii, poate chiar să dezvoltăm un nou sistem de completare și să facem acest lucru. Persoana cu ADHD va fi depășită de situație – ar putea cumpăra o plantă nouă pentru birou, iar apoi va merge în oraș după pământ pentru plante, fapt care va face o mizerie și mai mare.
Dacă crezi că ai ADHD, fă-ți o programare la un specialist care poate să își dea seama dacă te încadrezi sau nu criteriilor de diagnostic. Vestea bună e că ADHD are o șansă mare de tratare atunci când un profesionist te pune pe calea cea bună.