Nimeni nu s-a născut expert la vorbitul în public. Stăpânirea artei de a vorbi în fața a milioane de persoane (sau doar a unei persoane care te agită) necesită practicare, precizie și mult curaj. Dar suntem aici pentru tine, motiv pentru care am pus cap la cap acest ghid practic care să te ajute să ajungi sus și să îți spui opinia, indiferent de persoana cu care vorbești.

Înainte

Stăpânește-ți calmul. După ce a avut două atacuri de panică în direct la televizor, prezentatorul de știri Dan Harris, autorul a „10% Happier” (Cu 10% mai fericit), a învățat să-și gestioneze anxietatea prin meditație profundă. Timp de două săptămâni înainte de prelegarea ta, concentrează-te pe respirație timp de cinci minute pe zi. Acest lucru te va ajuta să îți antrenezi nervii să suprime gândurile negative și puseurile de adrenalină.

Cunoaște-ți publicul. Cei mai buni vorbitori domină încăperea din primul minut. Pentru a face asta, află exact cu cine vorbești, apoi caută o statistică relevantă amuzantă sau o știre pentru a începe – și asociaz-o mulțimii. Te va fixa imediat ca o autoritate.

Îmbrăcămintea. Poartă haine care te fac să se simți puternic, dar nu cumpăra haine noi. O ținută pe care ai purtat-o înainte înseamnă că nu vei avea parte de surprize sau smuceli care ar putea să te distragă pe tine sau publicul tău.

361818290

Pe durata

Folosește-ți mâinile. Gesticularea crește impactul mesajului cu 60%. Dovadă: Cei mai populari vorbitori TED au folosit de două ori mai multe gesturi ale mâinilor decât persoanele mai puțin plăcute. Evită să arăți ca cei de la controlul traficului aerian prin ancorarea mâinilor tale între umeri și talie – chiar în fața trunchiului tău – și lasă mișcările să vină natural.

Uită-te la notițe în mod cumpătat. O prezentare PowerPoint e acolo ca ajutor al tău, nu invers. Cât nu citești o pagină a prezentării, apasă pe o pagină goală sau fă ecranul negru. Dacă ești lipită de fișele tale deoarece ai probleme în amintirea anumitor expresii, revizuiește-ți punctele pentru a se potrivi vocii tale naturale. Reține înțelesul acestora, nu cuvintele în sine.