Există o durată de timp sau o vârstă specifică pentru o relație satisfăcătoare și de succes? Majoritatea oamenilor sunt încurcați de această întrebare. Este o prejudecată obișnuită ideea că o idilă este destinată numai adulților tineri sau adolescenților. Idila la o vârstă înaintată este considerată un tabu. Însă, de fapt, vârsta nu este o barieră pentru iubire, iar vârsta înaintată este absolut potrivită pentru relațiile de dragoste.

Deși activitățile fizice au unele limitări și restricții la bătrânețe, sănătatea emoțională este la fel de tânără și vitală ca în cazul oricărei alte ființe umane. Sentimentele de dragoste nu trebuie să fie suprimate; pe de altă parte, iubirea exprimată va adăuga mai multă vigoare pentru a face față necazurilor bătrâneții. Este un lucru obișnuit ca oamenii, la bătrânețe, să renunțe la relațiile de dragoste, ca o necesitate socială. Dar psihologii spun că romantismul la bătrânețe îi ajută pe oameni să aibă o bătrânețe lucidă.

Romantismul este atașamentul emoțional dintre două persoane. Nu este o fascinație sau un entuziasm față de sexului opus. Romantismul este deseori separat de sexualitate. Deși sexul poate face parte dintr-o relație romantică, activitățile sexuale nu sunt elemente esențiale în dragoste și în relațiile romantice. Romantismul la o vârstă înaintată poate apărea la un cuplu căsătorit sau la persoane singure. Sexualitatea nu este restricționată la vârsta înaintată, în cazul în care fizicul permite acest lucru.3598425852

Romantismul la tinerețe si la vârstă înaintată

Romantismul la vârstă înaintată diferă mult de romantismul din adolescență, în ceea ce privește nivelul maturității implicate. Deși la fel de drăguț și de plin de vitalitate precum romantismul în adolescență, romantismul la vârstă înaintată este mai matur și mai calm. Aceștia nu caută o relație de dragoste pentru a-și satisface nevoile sexuale sau alte plăceri trupești. Cel mai adesea, romantismul la o vârstă înaintată este legat de împărtășirea, îngrijirea și exprimarea sentimentelor prin întâlniri, comunicare sau dăruirea de cadouri. Rareori oamenii în vârstă se implică într-o relație de dragoste numai pentru plăceri sexuale. Fiind oameni care au văzut viața în profunzimea ei, relațiile acestora vor explora aceeași profunzime și maturitate emoțională.